Dice 2019 év végi körkérdések

Az ünnepek előtt a Dice artistjai együtt összegezték nektek az elmúlt évet és néhány kevésbé szokványos kérdésre is szakítottak időt…

 

 

Ha néhány mondatban kellene összefoglalni, hogyan értékelnétek az elmúlt évet?

Cvrdwell: Nagyon sűrű volt. Sok fellépés, még több stúdió munka, költözés Berlinbe, új lehetőségek.

Denes Toth: Az idei év meglehetősen eseménydús volt minden téren: 10 év után végre elszántam magam, hogy felmondjak a munkahelyemen, és elkezdjek még többet foglalkozni a zenével. Rengeteget utaztam, volt sok emlékezetes fellépésem, illetve a kiscsaláddal is sikerült sok szép élményt szerezni.

Akos Wex: Tíz évvel ezelőtt ha valaki azt mondja, hogy egyszer zenélek a Bónuszon akkor biztos kinevettem volna!:)

 

Mi volt a legjobb buli amiben az idei évben megfordultatok?

SFB: Rengeteg jó buliban volt részem, nem is szoktam egyet sem kiemelni, de most kivételesen meg kell tennem, hiszen az idei B.my.Lake-en alkalmam volt Sven után játszani, amire közel 20 évet vártam és egy leírhatatlan élmény volt!

Denes Toth: Fellépőként két bulit emelnék ki: a Balaton Sound boat-partyján a Deadcode Production-nek köszönhetően Monika Kruse előtt tolhattam, ami nagy élmény volt minden szempontból. Ezen kívül a szlovákiai Grape Fesztivált nagyon élveztem, itt szinte teltháznak zenéltem. Bulizóként az idei ADE tett rám nagy benyomást, főleg a Loveland x Innervisions, Awakengins x Afterlife és Awakenings x Lonely Romantic bulik. Érdekes volt látni, hogy mit lehet elérni, ha nincs költségvetési határ, vagy az nagyon magasan van.

Steam Shape: Valahogy az idei Szigeten a közönség, az atmoszféra és a társaság is fantasztikus volt. És ne feledkezzünk meg Ádám 4 éves kislányáról, Liliről sem, aki ellopta a show-t és minden kis tündéri mozzanatával, a dj pulton táncolással a maximumig fokozta a hangulatot.

 

Van olyan eredményed az évben, amire igazán büszke vagy ?

 CVRDWELL: Az egész évemre büszke vagyok, de leginkább arra, hogy játszhattam a RAW buliján a legendás Rex Club-ban, Párizsban.

 

Kedvenc track az évből?

 Gabor Kraft: Luke Slater – Love (Marcel Dettmann’s Black Gloves Remix)

 Man+Machine:  Alignment – Interference. Nagyon működik ez a zene és aktuálisan nagyon én vagyok. De elég nagy lendülettel játszottam Dyen-től az Aftermath-et is, illetve még tavaly sikerült beszereznem egy 2003-as lemezt, ami egyáltalán nem jelent meg digitálisan, szóval Németországban sikerült fellelni egy totál érintetlen korongot, amit aztán fel kellett vennem, hogy digitalizálva legyen. Ez a Drugface – Cuntmaster (Überdruck Remix), szörnyen vadállat, pláne, hogy a vokál a Ponyvaregény ominózus reggelizőben zajló jelenetéből van.

 

Voltatok idén nyaralni?

 Steam Shape:  A nyaralás az egy igen balul elsült sztori volt idén. Hosszas keresgélés után találtunk egy törökországi szuper vakációt. Befizettük az utazási irodának a nyaralás teljes árát, majd pár nappal később jött a hír, miszerint az utazási iroda csődbe ment. Abban a pillanatban biztossá vált, hogy az út törölve lesz, és még hetekig kérdéses volt, hogy vajon a befizetett összeget visszatérítik-e. Nem kevés utánajárásnak és még több szerencsének köszönhetően végül 100%-ban visszakaptuk

Man+Machine: Valójában a nászutamon voltam, ami a fesztiválszezon utáni nyaralásunk is volt egyben, és Szicíliát autóztuk körbe közel két héten keresztül.

Shabaam: Kimondottan nyaralni nem…Viszont voltam Barcelonában, igaz rövid ideig csak és legénybúcsún! De az nagyon masszív volt és rohadt jól éreztem magam! Nekem az a két nap felért egy hetes nyaralással is!

 

 

Mivel foglalkoznál, ha nem Dj lennél? Van valamilyen civil állásod vagy szakmád?

 SFB: Eredetileg programozó és marketinges vagyok, de imádok főzni, meg picit értek is az italokhoz 😀 . Szóval egy bárt szivesen nyitnék valahol egy tengerparton friss sültekkel és sörökkel. Ahol persze a napszakhoz megfelelő zene szólna “ízléssel” 😀

 Man+Machine: A diplomáim szerint kommunikációs szakember és rendezvényszervező vagyok, aki közel 10 évet töltött újságíróként, és aki a Dürer Kert PR- és sajtómenedzser. Korábban egyébként ugyanezt a pozíciót láttam el a Corvintetőnél, illetve a Deadcode Productionnél.

Akos Wex: Postás lennék. 🙂

 

Hol töltitek az ünnepeket?

 Man+Machine: A karácsony nekem egy szörnyen utálatos dolog volt az életem jelentős részében, amit a feleségem szerettetett meg velem, így ezt mindig együtt töltjük. A család pedig nálam fura dolog, hiszen hagyományos értelemben nekem nincs ilyesmim – viszont az a szerencsés helyzet származik ebből, hogy azokkal tölthetem, akiket szeretek, és akik nekem a családot jelentik.

 SFB: A 24-e természetesen a családé, aztán irány Szeged, ahol az egyik személyes kedvencem után pörgetek (REBEKAH). Szilveszterkor az ország egyik legnagyobb techno rendezvényén leszek, a DEADCODE & FRIENDS NYE-en. Utána persze egy laza after, biztos, ami biztos alapon 😀

Shabaam: Karácsonykor Győr felé veszem az irányt,a The Etiket 20. Karácsonyi bulijára kaptam meghívást ami kivételesen azon a helyen kerül  megrendezésre, ahonnan a sorozat elindult anno! A Szilveszter estét otthon, barátokkal…Reggel pedig Szeged-re látogatok és a Sing Sing Afteron pakolok majd az ottani barátaimmal!

 

Mi az, amire legjobban vágytok karácsonykor?

 Robin Futaki: Egy FULL HÁZ-ra Carbonon Rebekah-val (dec.25). ☺

 SFB: Forraltborra főzés közben 😀

Akos Wex: Halászlére és a Kocsonyára:))

 

Kivel tartjátok leginkább a kapcsolatot a Dice csapatból?

 Gabor Kraft: Secret Factory (Andris) barátommal

Man+Machine: Kittivel, Shabival, Pola Norbival, de mivel egy elég erős csapatról van szó, akik többnyire évek óta ismerik egymást, így baráti alapon is csípőből tartva van a kapcsolat, ha mondjuk SanFranciscoBeat-re, vagy Sikztah-ra gondolok.

Shabaam: Az artistok közül főleg Krisztiánnal ( SFB ) és Andriskáékkal ( Mateo & Spirit ) .De azt gondolom, hogy hála égnek nekem jó a kapcsolatom mindenkivel.

Robin Futaki: Ha azt kérdeznétek kivel csináltam meg a legtöbbszőr a ’’balhét’’, akkor Sanfranciscobeat-et és Man+Machine-t mondanám ☺ Jó velük mulatni!

 

Ha tehetnétek, min változtatnátok a hazai elektronikus zenei életben?

CVRDWLL: Kevesebb gyűlöletet és több együttműködést szeretnék. Amíg mindenki a másikat szidja és a saját haverjait simogatja, addig szép lassan a körülöttünk lévő összes ország szcénája elszáguld mellettünk. A közönségtől pedig picit több empátiát várnék a szakma felé.

SFB: Fizetőssé tenném a “fesztivál” megnevezést valamint a “techno” szó indokolatlan használatát 😀

Shabaam: Először is a legtöbb  fiatal DJ-nél / szervezőnél azt látom, hogy erőből és azonnal akarnak mindent! Nulla respect, természetesen! A szakmai hozzáértésük sokszor nem éri el a megfelelő szintet, szóval ha nem is a DJ-vizsgát, mint olyat vezetném be újra, de valamiféle alap zenei kurzusra  kötelezném azokat, akik ezen a területen képzelik a jövőjüket! Ezt egy átfogó képzésként tudnám elképzelni, ahol a zenetörténet mellett akár minimális kereskedelmi és rendezvényszervezési ismeretekre is szert lehetne tenni, hogy még átfogóbb képet kapjanak erről a területről!

 

Ki az, akihez mindig fordulhattok szakmai vagy egyéb más kérdésekben is?

Man+Machine: Azt hiszem, hogy nem nagyon van olyan kérdés, amivel ne fordulhatnék Prieger Zsolthoz.

Akos Wex: Nagyon sokat köszönhetek Sikztah barátomnak! Hozzá mindig fordulhatok:)

Shabaam: A szakmai részt leginkább Egérrel szoktam megbeszélni, meg minden mást is igazából…Vele szoktam a legtöbbet poénkodni is!:) Talán azért, mert őt ismerem a legrégebben, a mi pályafutásunk nagyjából párhuzamosan zajlik a kezdetek óta.  Mostanában Danival is egyre több ide vágó témánk van aminek nagyon örülök!

 

 

Mi inspirál leginkább zeneírásnál?

Steam Shape: Az adott lelki állapoton túlmenően a kísérletezés. Imádunk kísérletezni. A techno lelke a kísérletezés!

SFB: Általában nem, de ilyenkor kimondottan hangulatfüggő vagyok. Még az is számít, hogy elég meleg vagy éppen hideg-e a kávém. Éppen ezért több mint 50 olyan kezdeményezésem van, amiből lehet soha nem lesz semmi, de akkor éppen az jött ki belőlem 🙂

Man+Machine: Hogy maradandót alkossak, ami túlmutat az időn, ami provokál és inspirál, és hogy mindebbe a lehető legjobban belerakjam azt az esztétikát, amit legbelül élek.

 

 

Kit vagy kiket tartotok a jövő lehetséges nagy reménységének itthon?

 Denes Toth: Justrice barátom nagyon jó úton jár, amit jól mutat például az a tény, hogy a Mind Against is rendszeresen tolja a zenéit. Érezni rajta, hogy szívvel-lélekkel csinálja, ezért nagyon drukkolok neki.

Shabaam: Raul Young-ot emelném ki először! Bár nem most kezdte,  még a fiatal generációhoz lehet sorolni. Vele kapcsolatban tudnám megemlíteni azt a két fogalmat, amit nagyon sok fiatalnál hiányolok: tisztelet és alázat! Meg is van az eredménye, hiszen sorra jönnek tőle a megjelenések és a fellépések száma és minősége is évről évre jobb, nem beszélve a nemzetközi lehetőségekről!  Epsiode 1 is  sokra viheti még!

Man+Machine -ban egy komplett terméket látok, ami az évek alatt egyre eladhatóbb lesz, természetesen itt is szakmai alázat és hozzáértés  párosul a produkcióhoz! Dephton-t producerként és label managerként is tisztelem. Deep Colors-t említeném még, akiben a régi  önmagamat látom bizonyos értelemben, ő is írogat zenéket, a producerileg is jó irányba halad!

Végül még két úriember: Az egyik Bohumil akinek a kiadója tartogat  pár meglepetést! Már az első kiadványaira is szép feedbackek érkeztek, a saját produceri dolgai is egyre minőségibbek. Nem lennék meglepődve, ha hamarosan ő is komoly sikereket könyvelne el! A másik név Lenfloot: Egy fiatal és tehetséges magyar srác akinek éppen most jelent meg nálunk egy EP-je. Rá is érdemes lesz odafigyelni a jövőben!

 

Mit vártok a 2020-as évtől? Milyen terveitek vannak a jövő évre?

Shabaam: Főleg a kiadónk életében várok nagyobb áttörést! Rengeteg izgalmas kiadványunk lesz jövőre is, illetve az egyéni produceri dolgaim is erősödni látszanak! Januártól jó néhány nevesebb label-en  megjelenek, ez számomra talán a legfontosabb jelenleg.

 SFB:Többet szeretnék a saját zenei projecteimmel foglalkozni, nevezzük is nevén a gyereket: ARKOW-val! Ez nem csak egy produceri alteregó, live produkció is lesz !

Cvrdwell: Ha minden jól megy, végre elindítom a kiadómat és ezzel együtt a berlini Vaultokat is. Emellett sok otthoni és pár nemzetközi fellépést is. Továbbá sok zeném fog megjelenni végre, amit nagyon várok.

Man+Machine: Már a 2019-es év is messze túlmutat mindazon, amit egyáltalán remélni mertem, így leginkább arra vagyok kíváncsi, hogy mennyi van bennem, meddig tudok elmenni ezzel az egész Man + Machine dologgal, és mit tudok kihozni 2020-ból. Konkrét tervek tekintetében viszont már most biztosan megígérhetek egy új EP-t az év elejére, ráadásul egy komoly külföldi remixszel a kiadványon, illetve tervben van egy saját videóklip is egy kiadatlan zenémhez.

Akos Wex:  Csak előre!:)

 

Ha 3 perc múlva eljönne a világvége, melyik tracket raknád fel hozzá még utoljára?

 SFB & Man+Machine: Nem kérdés // Underworld – Born Slippy

CVRDWELL: Egészen biztosan a Depeche Mode – In Your Room lenne az.

 Robin Futaki: Hans Zimmer – Time (Tale Of Us Edit)

Gabor Kraft: Little Computer People – Fly High